Kwaliteitsvol werkplekleren Werkplekleren

7 kersverse betonmixerchauffeurs de baan op!

Zopas zijn weer 7 betonmixerchauffeurs (BMC’s) in opleiding voor de eerste keer ‘losgelaten’ op de openbare weg, over heel het land. Er valt echter niets te vrezen: de aspirant-BMC’s hadden al een rijbewijs CE, volgden de nascholing vakbekwaamheid (code 95) en behaalden hun VCA-attest. Volgende week krijgen ze bovendien een week specifieke BMC-opleiding (ontwikkeld door Constructiv en Fedbeton) bij de Confederatie Bouw Antwerpen, waarna ze zelf beton gaan leveren in opdracht van een betoncentrale.

Slagen deze kandidaten voor dit volledige leertraject met werkplekleren aan boord van een mixer, dan heeft Talentenwerf in totaal 24 nieuwe BMC’s opgeleid voor de sector. Niet slecht, na slechts 3 edities van deze korte werkzoekendenopleiding.

Belgische betonsector heeft extra instroom van personeel nodig

Voor de derde editie zocht Talentenwerf niet enkel kandidaten uit de provincie Antwerpen, maar ook uit Limburg, Oost- en West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Brussel (via ConstruCity). Naast sectorfederatie Fedbeton werkten in totaal 7 betoncentrales (elk met een aantal eigen vestigingen) mee: Transportbeton, CBR Inter-Beton, Bouwmaterialen Van Pelt, Kerkstoel Beton, AC Materials, Gebroeders De Rycke en Holcim. Flexibele werknemers met een rijbewijs CE zijn dan ook zeer gegeerd.

CBR Inter-Beton, onderdeel van de internationale Heidelberg Cement Group, neemt al voor de derde keer deel aan dit initiatief van Talentenwerf. Er werken momenteel 348 betonmixer chauffeurs voor CBR Inter-Beton in België, dat er marktleider is met haar 31 centrales. Catherine Festraets, HR-manager van CBR Inter-Beton, spreekt vol lof voor de opleiding: “Het grote voordeel van rekruteren en selecteren met Talentenwerf is dat ik volledig klaargestoomde betonmixerchauffeurs kan aanwerven aan het einde van het traject. Er zijn voor dit beroep immers geen opleidingen op de markt. Je kan niet afstuderen als betonmixerchauffeur, dat leer je in een onderneming. We doen nu voor de derde keer mee. Dit jaar voor het eerst ook in Brussel en in Wallonië, omdat onze vestigingen daar ook met vacatures bleven zitten.”

Succes ondanks krappe arbeidsmarkt

De HR-manager van CBR Inter-Beton betreurt echter dat het aantal starters in de groep van dit jaar kleiner is dan bij de vorige edities. Catherine Festraets: “Enerzijds weet ik wel dat de arbeidsmarkt nu krapper is dan de vorige jaren. Ook in de transportsector zijn er zeer veel vacatures voor chauffeurs met een rijbewijs CE. Anderzijds zijn er nog heel veel werkzoekenden die zich kunnen heroriënteren. Er zijn ook nog veel werkzoekende jongeren die zouden kunnen kiezen voor de bouw. Paritair comité 124 betaalt immers heel goed en er zijn verschillende mogelijkheden om binnen de sector door te groeien. Daarom ben ik tevreden over dit initiatief van Talentenwerf om de BMC-opleiding mogelijk te maken voor werkzoekenden. Ze doen dat heel goed.”

Indien de kandidaten hun volledig traject met glans doorstaan, krijgen ze een vast contract. Hun leerbedrijf wordt op deze manier hun werkgever.

Twee kandidaten over hun opleiding

We vroegen de reactie van enkele kandidaten uit deze derde editie van de BMC-opleiding. Patrick (48) uit Vlaams-Brabant heeft ondertussen al een week zelf met een mixer van CBR Inter-Beton Mechelen gereden, na een tweedaagse kennismakingsstage aan boord bij een ervaren BMC. Voordien had hij zijn hele loopbaan in de verkoop gewerkt. Patrick: “Ik ben altijd gerant in motorwinkels geweest. Verantwoordelijk voor de verkoop, de planning, het magazijn. Motorrijden is dan ook een grote hobby van mij. Tussen twee jobs als gerant door ben ik wel enkele jaren vrachtwagenbestuurder geweest, voor Van Gansewinkel. Daar was ik als mentor zelfs mee verantwoordelijk voor de opleidingen en risicoanalyses.” Van de vrachtwagen ging het echter weer naar de verkoop. Tot de zaken minder goed gingen: dan zocht Patrick wat anders en kreeg hij te horen van Talentenwerf.

Het beroep van de BMC had Patrick altijd al aangetrokken. “Een vriend van me was betonmixerchauffeur. Vooral de overuren die hij kon inhalen en de centen die ermee te verdienen zijn, trokken me aan. De kennismakingsstage was ideaal voor mij om te checken of die aantrekking terecht was. En dat is zo: ik kan deze opleiding aan iedereen aanraden!”

De 47-jarige Pascal uit Limburg had wel ervaring in de bouw voor hij aan de BMC-opleiding begon. “Ik deed verschillende bouwjobs, zoals sloper en wegenbouwer. Ben ook 11 jaar natuursteenbewerker geweest: dat was heel zwaar, keuken- en andere tabletten bewerken en gaan plaatsen bij de klant. Daarna ben ik een paar jaar met de vrachtwagen gaan rijden voor een houtbedrijf, maar ik kreeg toch last van nekklachten, en ben er ontslagen.”

Na die tegenvaller begon hij werk te zoeken via de website van VDAB. Pascal: “Ik kwam daar enkele interessante infosessies tegen. Eén optie was buschauffeur worden in Bilzen, maar ik hou wel van de bouw en wilde dichter bij huis werken. Zo kwam ik bij een andere optie: de BMC-opleiding van Talentenwerf. De aanpak hier bevalt me héél goed, behalve misschien dat ik van zo ver moet komen voor de opleiding code 95. (lacht) Maar ik begrijp het wel, want niemand anders organiseert dit voor wie werk zoekt. Ik heb in elk geval al een week voor Holcim Sint-Truiden gereden na twee dagen kijkstage. De sfeer is er zeer goed en ik hoop dat ik kan blijven.”

We wensen alle kandidaten van de derde editie veel succes!