Bouwonderwijsdag 2020

Hier vind je de informatie terug die ter sprake komt tijdens de webinar van de Bouwonderwijsdag, georganiseerd door de partners van het bouwonderwijs, RTC, VDAB, Constructiv en Talentenwerf.

Jill Verboven, consulent van RTC Antwerpen, bijt de spits af in de webinar voor het bouwonderwijs. Ze schetst het gratis aanbod opleidingen van RTC en bespreekt het lerarenplatform, waar partners uit onderwijs en arbeidsmarkt samenkomen.

Wat doet het Regionaal Technologisch Centrum? Dat zie je in het filmpje hieronder.

Op de website van RTC Antwerpen kan je het aanbod voor het studiegebied hout/bouw terugvinden. Uiteraard komen andere studiegebieden ook aan bod, dus zeg het voort tegen je collega’s.

Als je tussen de volgende topics niet vindt wat je zoekt, neem dan contact op met een van de consulenten. (zie verder)

Contacteer RTC Antwerpen.


Jan Van Keirsbilck, teamleider van het opleidingscentrum van VDAB Schoten, legt uit hoe leerkrachten hun leerdoelen vlotter kunnen behalen door een beroep te doen op de 10-dagenregeling van VDAB.

Het aanbod van de 10-dagenregeling – een samenwerking tussen RTC en VDAB – is er voor alle sectoren en voor alle leerlingen uit finaliteitsopleidingen in het BuSO, BSO en TSO. Dit zijn de voornaamste principes van de 10-dagenregeling:

  • VDAB stelt zijn infrastructuur gratis ter beschikking
  • De opleiding wordt gegeven door de leerkracht, maar die kan op voorhand wel advies vragen aan de instructeurs bij het uitwerken van een oefening
  • Tijdens een verplichte wegwijs worden op voorhand goede afspraken gemaakt over zaken als veiligheid, gebruik van machines en opruimen van de werkplek
  • Een leerkracht heeft per schooljaar recht op 3 dagen gratis bijscholing
  • De school erkent de gebruiksvoorwaarden. Dit gaat er vooral over dat ze verklaart dat de leerkracht vakbekwaam en medisch geschikt is en dat ze verzekerd is voor ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid

Het volledige aanbod van VDAB voor het (bouw)onderwijs vind je hier:


Eveline Reusens, coördinator van Talentenwerf, vertelt in de webinar hoe je met je klas deelneemt aan diverse opleidingen en thematische werfbezoekenen op de Oosterweelwerven.

Talentenwerf heeft twee succesformules waarmee leerlingen bouw een gigantisch bouwproject kunnen beléven. Dat project is de Oosterweelverbinding, een cluster van werven die Antwerpen het komende decennium meer leefbaarheid en minder files zal brengen. Leerkrachten kunnen in deze boeiende en realistische context met hun leerlingen deelnemen aan werfbezoeken en opleiding op de werf.

Het actuele aanbod vind je hier. Je kiest uit vooropgestelde data, maar je kan ook altijd zelf een aanvraag doen voor een bepaalde opleiding of werfbezoek.


Frederik Dedoncker, adviseur van Constructiv, licht toe hoe zijn organisatie instaat voor samenwerkingen tussen scholen, leerlingen en bouwondernemingen. Constructiv biedt (kosteloos) kwaliteitsvolle opleidingen voor leerkrachten en leerlingen aan, maar ook voordelige regelingen voor leermateriaal.

Ontdek de kwaliteitsvolle opleidingen van Constructiv voor scholen, leerlingen en leerkrachten hier.

Digitale versie van de Onderwijsbrochure 2020-2021.

Mentor – de bouwsector gelooft in de kracht van mentorschap.

Heb je vragen en wens je meer informatie over het organiseren van opleidingen of VCA-examens? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Constructiv:

  • Contact Constructiv Onderwijs
    onderwijs@constructiv.be
    02/209 67 30
  • Contact Constructiv kantoor Antwerpen
    ant@constructiv.be

Première gemist?

Bekijk de opname van de webinar hieronder!