Ik zoek personeel Ik zoek een opleiding Ik organiseer werkplekleren
Sector

"Woodwize, Talentenwerf en sectorbedrijven werken vlot samen"

Technische profielen zijn nodig in de bouw, en ze vinden vlot werk. Dat blijkt nog eens na de opleiding tot CNC-operator hout-bouw die Talentenwerf voor de tweede keer organiseerde in samenwerking met het sectorfonds Woodwize. Zowel producenten van CNC-machines en -gereedschappen als interieurbouwers leverden extra waardevolle input voor het traject van onze cursisten.

Gebundelde kennis

Woodwize-consulent Liesbeth Agneessens vat deze samenwerking zo samen: “In 2016 hebben Talentenwerf en Woodwize – voorheen het opleidingscentrum hout OCH – voor een tweede keer de handen in elkaar geslagen om een opleiding voor werkzoekenden tot CNC-operator uit te werken. De medewerkers van Talentenwerf kennen hun job en zijn stuk voor stuk zeer bekwaam. Daardoor verliep de samenwerking van begin tot einde uiterst vlot. In dit project werd de expertise van beide organisaties en de input van de sectorbedrijven samengebracht. Dat werd positief onthaald door alle betrokken deelnemers, werkzoekenden en stagebedrijven. Dergelijke samenwerkingen zijn zeker voor herhaling vatbaar.”

Vlot aan het werk

Drie van onze vier CNC-operatoren zijn al aan de slag met een IBO-contract, cursist nummer vier zo goed als. Driekwart stroomde dus vlak na hun opleiding door naar werk. Door de hogere moeilijkheidsgraad en het strengere instapniveau bleken de geselecteerden nog aantrekkelijker voor werkgevers.

Niveau hoger

Van de 30 geïnteresseerden op de infosessies werden er acht geselecteerd voor een tweedaagse kijkstage in een bedrijf actief in de hout- en bouwsector. Daarna volgden tests om het technisch inzicht te bepalen en mochten slechts vier kandidaten verder in de opleiding CNC-operator (tegenover acht in de vorige editie).

Onze vier technische bouwtalenten kregen twee weken vooropleiding (basis hout en CNC) in het competentiecentrum van VDAB Mechelen. Ze volgden ook een week CNC-theorie bij VDAB CC Wondelgem. Bijkomende opleidingsdagen werden gehouden in het CNC-kenniscentrum van Reynaers Aluminium en in de CNC-demoruimte van DB&S in Hooglede-Gits, waar ze ook een introductie kregen in de snijgereedschappen van Leitz. We nodigden voorts gast-opleiders uit voor extra workshops planlezen (Eduwood) en meubelbeslag (Hettich / Blum / Van Hoecke). De cursisten behaalden ook hun attesten voor de heftruck en VCA en volgden een cursus heffen en tillen.

 

Cursisten in demoruimte DB&S   VDAB Competentiecentrum Wondelgem

 

Zo vertelt Woodwize over deze samenwerking.