Werkplekleren

De kracht van een interne opleider

Leerde jij je vak op school of op de werkvloer? De meesten zullen het laatste antwoorden – zélfs als ze een degelijke opleiding volgden. Want de echte kneepjes van het vak leer je al doende, met een ervaringsdeskundige als leermeester. Precies daarom ruilt Talentenwerf de opleidingsruimte in voor jouw werf en de externe opleider voor je eigen mensen. Met goed getrainde werkkrachten tot gevolg.

“Neen, een opleider ben ik niet”, geeft Slim Jemour, Assistent Projectleider Steigerbouw bij Bilfinger Industrial Services, toe. “Maar na vijftien jaar bij deze firma weet ik wél heel goed wat deze job inhoudt en wat nieuwkomers in hun mars moeten hebben.”

Toen Bilfinger een tijdje geleden Talentenwerf inschakelde om nieuwe stellingbouwers te vinden, volgde Slim dan ook het hele traject mee op – al van bij de vooropleiding door de VDAB: “Ik sprong samen met een collega binnen om te zien welk vlees we in de kuip hadden, maar ook om onze ervaringen met de job te delen, want zo’n training is toch nog iets anders dan de realiteit. Tijdens de vooropleiding monteerden en demonteerden de kandidaten een stelling en ondertussen gaf ik wat extra richtlijnen en tips – meteen handig om te zien wie die zaken snel oppikt.”

Aandacht voor bedrijfsgewoontes

“Het werd heel wat concreter toen de kandidaten een van onze werven opstapten om mee te werken”, herinnert Slim zich. “Een voorman wachtte ze op en toonde wat er moest gebeuren en hoe je dat moest doen. Ja, dat kan een externe opleider ook, maar die heeft de dagelijkse praktijk niet in de vingers én kent de gewoontes van het bedrijf en de eisen van de klant niet. Zo hechten we bij Bilfinger bijvoorbeeld ontzettend veel belang aan veiligheid – de precieze richtlijnen verschillen van site tot site, maar zijn steeds erg strikt: bij BP Geel bijvoorbeeld, moeten we ons bijvoorbeeld altijd vasthaken. Ook als we nog op de begane grond staan, dan kunnen we dat al niet vergeten wanneer we daarna de stelling beklimmen.”

Inside information

“Onze opleiding op de werf verschilt door die bedrijfseigen aandachtspunten dus wel wat van andere, meer algemene opleidingen. Zo weet ik dat het in sommige opleidingen oké is om de stelling via de staander te beklimmen, maar bij ons moet dat altijd via een ladder gebeuren. Daar hamert onze voorman dan ook op tijdens het werkplekleren. En wat zie je? De twee kandidaten die we na het Talentenwerf-traject aanwierven, doen dat netjes. Vandaag zijn ze hier als IBO’er aan de slag en je merkt dat ze tijdens hun opleiding inside information kregen: ze weten wat de veiligheidseisen zijn, kennen hun voorman, … Dat maakt dat ze sneller presteren zoals wij willen en dus vlotter inzetbaar zijn.”