FAQ

Waarom zou ik Talentenwerf inschakelen voor een opleiding (als ik dat ook zélf kan regelen)?
Omdat u er tijd en geld door uitspaart – Talentenwerf neemt alle kosten én administratieve rompslomp op zich. Omdat u zo op de meest succesvolle manier uw knelpuntvacature invult. Omdat u verzekerd bent van een objectieve en kwalitatief hoogstaande screening van de kandidaten. En omdat de kandidaten én uw bedrijf intensief begeleid worden voor, tijdens en na het leertraject.

Moet ik de werkzoekenden verplicht aanwerven na de opleiding?
Neen – al zou dat natuurlijk wel leuk zijn voor die werkkracht én voor u. De ervaring leert ons trouwens dat werfplekleren goed geschoolde kandidaten oplevert, die u vlot kunt inzetten in uw bedrijf. Veel van uw voorgangers schakelden dan ook één of meerdere talenten bij hen in, of zagen ze aan de slag gaan bij collega-bouwbedrijven.

Waarom moet ik een groep werkkrachten opleiden, als ik maar één werknemer zoek?
Omdat u zo de beste selectie kunt maken: u kiest de meest geschikte kandidaat uit de groep. Daarnaast laat het ons ook toe om de opleiding zo efficiënt en voordelig mogelijk te organiseren. Natuurlijk gooien we niet zomaar een lading werkzoekenden op één hoop: we selecteren doelgericht, en zoeken uit hoe groot de nood in de sector is voor het specifieke profiel dat u zoekt.

Mogen mijn werknemers de opleiding ook volgen?
Natuurlijk! Hiervoor steken we best even de koppen bij elkaar. Zo bepalen we welke modules wel en niet interessant voor hen zijn, en bespreken we hun deelname aan de opleiding. Om uw opleidingskosten zoveel mogelijk te drukken, werken we hiervoor samen met FVB Constructiv.

Mogen mijn eigen sollicitanten ook deelnemen aan het werfplekleren-traject?
Ons einddoel is hetzelfde als dat van u: we willen de beste man (of vrouw) voor de job strikken. Uiteraard, nemen we dus ook uw sollicitanten mee in ons traject. We verzamelen via verschillende kanalen werkzoekenden en selecteren daar samen met u de gepaste kandidaten voor de opleiding uit.

Mag ik mee bepalen wie er deelneemt aan de opleiding op de werf?
Ja, graag zelfs. De selectie van de kandidaten verloopt in verschillende fasen: van een infosessie, over een werfbezoek en praktische proef, tot jurygesprekken. Wie wanneer in het selectieproces betrokken wordt en waaruit zijn taak dan bestaat, spreken we vooraf netjes af. Maar als we eerlijk zijn, hebben we u (of iemand uit uw bedrijf) er graag zoveel mogelijk bij. U weet immers precies wie u zoekt.

Wie betaalt dit werfplekleren-traject?
U alvast niet. VDAB neemt de opleidingskosten op zich. En stad Antwerpen, VDAB en FVB Constructiv ondersteunen Talentenwerf door middelen en personeel ter beschikking te stellen.

Wie geeft het best de opleiding in mijn bedrijf?
Een goede opleider kiezen is minder moeilijk dan u denkt: u hebt vast wel een doorgewinterde werkkracht rondlopen die zich meestal over de nieuwkomers ontfermt, of een expert die als de beste de kneepjes van het vak toont. Samengevat: uw opleider heeft de nodige ervaring, is een empathische ziel en heeft een flinke dosis geduld (ontdek de belangrijkste mentor-kenmerken). En mocht hij nog wat extra overtuigingskracht nodig hebben: ook hij leert heel wat bij van zo’n opleidingstraject.

Wie bepaalt de inhoud van de opleiding?
U natuurlijk – u weet toch het best wat uw nieuwe werkkracht moet kunnen? Al laten we u niet aan uw lot over: Talentenwerf tekent graag mee de krijtlijnen uit. Omdat we daar heel wat ervaring in hebben, en daar kunt u alleen maar van profiteren. Maar ook omdat u straks niet álle kandidaten kunt aanwerven, en wij ervoor willen zorgen dat de anderen dan de nodige competenties bezitten om elders aan de slag te gaan.

Wie maakt die geweldige foto’s van Talenten in actie op de werf?
Als het écht om knappe foto’s gaat – zoals de meeste die je hier vindt – dan zijn ze van onze huisfotograaf Jonathan Ramael. Je vindt hem ook op Facebook.