Ik zoek personeel Ik zoek een opleiding Ik organiseer werkplekleren
Kandidaten Opleiden

Werken met natuursteen

Talentenwerf organiseerde in 2016 voor het eerst de opleiding natuursteenbewerker, een hardnekkig knelpuntberoep, in samenwerking met een school en met verschillende bedrijven. TV Oost maakte er dit filmpje over.

De drie cursisten die het eerste traject succesvol hebben doorlopen, waren meteen daarna allemaal aan het werk. Meer bepaald in hun leerbedrijf, waar ze aan werkplekleren hebben gedaan.

De Talentenwerf-opleiding duurde 5 weken, bevat een vooropleiding in het atelier van het GO! Atheneum in Herzele, gecombineerd met werken en leren in de ateliers van natuursteenbedrijven. Zo’n beknopte bouwopleiding met werkplekleren is een interessante én goedkope manier voor bedrijven om vaklui op maat te vinden.

Kandidaten leren ambacht tijdens werkplekleren

Davy (41) uit Sint-Katelijne-Waver had uiteenlopende jobs uitgeoefend, onder meer in de bouw. Via deze opleiding zocht hij naar een nieuwe start. Vlak erna kon hij al beginnen bij Pevernagie-De Vuyst in Herzele. Voormalig dakwerker Kevin (29) uit Mortsel ruilde zijn baan bij een eenmansbedrijf in voor een nieuwe locatie werkplekleren bij Louis Culot in Puurs. Glen (24) uit Itegem, ten slotte, vond zijn droomjob niet na een BSO-opleiding als schrijnwerker. Als gemotiveerde natuursteenbewerker staat hij nu in het atelier van Renier Natuursteen in Aarschot.

Koen Heylen, medewerker bij Renier Natuursteen, vertelt: “De vooropleiding maakt de kandidaat extra interessant: Glen heeft een goed beeld van de stiel en beheerst al enkele vaardigheden. We hebben hem naast een van onze meest ervaren werknemers gezet, zo pikt hij snel de fijnere knepen op. Glen geeft een hele goeie indruk: hij is punctueel, heeft veel oog voor detail, stelt de juiste vragen en ziet werk. Na zijn IBO heeft hij veel kans op een vast contract.”

“Werken is blijven leren”

Glen heeft veel nuttige zaken geleerd tijdens zijn vooropleiding. “Er komen nu ook heel wat nieuwigheden op me af. In het Atheneum werkten we bijvoorbeeld vooral met graniet en composiet, maar bij Renier werken we meer met Belgische blauwe hardsteen en marmers. Maar ik word goed begeleid en leer snel.”

Hoe kwam hij in de opleiding terecht? “Ik botste heel vaak op vacatures voor natuursteenbewerkers. Die bleven ook lang online op de VDAB-site. Op een bepaald moment kreeg ik een mailtje van Talentenwerf om als werkzoekende deel te nemen aan de opleiding. Ik volgde de infosessie in Mechelen en ging mee op bedrijfsbezoek bij VASP in Malle en AMR in Lille. Ik vond natuursteen altijd al interessant en mooi, maar nu was ik écht overtuigd. Als voormalig houtbewerker zie ik veel handelingen terug in een natuursteenbedrijf, maar het is toch een totaal nieuw en verrassend materiaal. Maar werken is blijven leren, dus dat komt goed.”

Het technisch GO! Atheneum van Herzele is de enige school waar een opleiding voor natuursteenbewerkers in het dagonderwijs bestond. Daarom heeft Talentenwerf er de vooropleiding georganiseerd, onder het mentorschap van de plaatselijke leerkracht-natuursteenbewerker Stefaan Speliers. Diverse bedrijven uit de sector, zoals Akemi en Marcoflex, en ook de Federatie van de Belgische Natuursteengroothandelaars Febenat, steunden het initiatief van Talentenwerf en gaven zeer waardevolle input voor de opleiding.