Ik zoek personeel Ik zoek een opleiding Ik organiseer werkplekleren
Werkgever

Allen aan boord, maar hoe?

Aanwerven in de bouwsector is geen sinecure. Bouwvakkers aan boord krijgen en houden evenmin. Onboarding – een term uit de HR-wereld die slaat op de inwerkperiode van nieuwe personeelsleden – is daarbij een belangrijke strategie.

HR-professionals weten dat de klik niet gemaakt wordt op de eerste werkdag, maar al lang van tevoren. Ongeveer bij het eerste gesprek of wanneer de handtekeningen onder het contract worden gezet. Immers, wil je er zeker van zijn dat je nieuwe werknemer de juiste keuze maakt en ook blijft, zorg dan dat hij meteen weet wat hem te wachten staat. Dan voelt hij zich op dag één al goed en mee aan boord bij zijn team.  Zo vermijd je foutieve aanwervingen, onnodige kosten en zorgen.

Dit zijn enkele tips van Talentenwerf voor een goede onboarding.  Ze zijn gefilterd uit de dagelijkse praktijk van rekrutering en selectie van bouwvakarbeiders.

  1. Stel je bedrijf en je mensen voor. Een rondleiding, een uiteenzetting over wie welke jobs uitvoert, een bespreking van de machines, materialen en procedures die de nieuwkomer gaat gebruiken, een bezoek aan verschillende werven en projecten… Dit hoeft heus niet allemaal in één keer te gebeuren. Maar de nieuwe werkkracht hoort op zijn eerste werkdag best wel al dat ie een inwerkperiode mag verwachten.
  2. Groepeer je nieuwkomers. Dit is uiteraard makkelijker voor bedrijven met veel werknemers. Daar kunnen de nieuwkomers in groep deelnemen aan de inwerkactiviteiten. Komt er maar één nieuwe kracht tegelijk bij, stel hem dan voor aan zijn voorganger. Het schept een band en de jongste aanwinsten in je bedrijf geven mekaar tips.
  3. Stel een mentor aan. Kies een sociale en loyale kracht die al een tijdje meedraait. Een mentor (of coach, of peter) weet ‘alles’, straalt rust uit en heeft een grenzeloze passie voor z’n werk.
  4. Zorg voor training on the job. Werken en leren op de werf is de snelste weg naar de gezochte competenties. Werkplekleren is ook dé manier om persoonlijke resultaten te boeken. Die zijn zeer belangrijk om zich goed te voelen in zijn job. Zorg dat nieuwkomers prima op de hoogte zijn van het wat en hoe, bijvoorbeeld aan de hand van een duidelijk gidsje. Evalueer ze geduldig en stuur bij waar nodig. Want zonder foutjes te maken, groeit niemand.

Wist je trouwens dat onze partner Constructiv regio Antwerpen een heleboel waardevol advies én financiële tegemoetkomingen aanbiedt? Dat is zowel het geval bij de aanstelling en opleiding van een mentor als bij de opleiding van (nieuwe) werknemers. Per arbeider in opleiding ontvang je tussen 5 en 25 euro steun per uur. Voor meer informatie hierover mail je met een adviseur van Constructiv of bel je naar 03/224.78.10.