Opleiden i.s.m. Lantis Talentenwerf

Opleiding als onderdeel van de aanbesteding

Hoe meer werven, hoe liever als het van Talentenwerf afhangt. Want waar beter de broodnodige gespecialiseerde werkkrachten opleiden dan op de plek waar ze straks écht aan de slag moeten? Talentenwerf is dan ook steeds op zoek naar meer werven-om-op-te-leren. Een zoektocht waarbij bouwheren kunnen helpen – door werfopleidingen op te nemen als voorwaarde in hun aanbesteding, zoals de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) / Lantis deed. 

 

Veel opleidingsmogelijkheden

Grote openbare werven barsten van de opleidingsmogelijkheden – zowel voor werkzoekenden die zich willen omscholen, als voor leerlingen en startende bouwvakarbeiders. Die kansen volop benutten? Dat kan door van ‘opleiding’ een verplicht onderdeel van de aanbesteding te maken. Hiervoor werkten Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel / Lantis en Talentenwerf een nieuw concept uit.

 

Stelpost ‘opleiding’

De bouwheer of aanbestedende overheid neemt in zijn bestek een stelpost op, met daarin – gedetailleerd – de verplichtingen voor de aannemer om stages, opleiding en tewerkstelling te voorzien op de werf. Kortom, de aannemer wordt verplicht om zich te engageren als werkplekopleider. De kostprijs daarvoor ligt vast in de aanbesteding, zodat de ene aannemer het niet goedkoper kan aanbieden dan de andere en het dus buiten concurrentie wordt gehouden. Samengevat: het gaat om een heldere contractuele clausule die dezelfde verplichting inhoudt voor álle inschrijvers.

 

Wie opleiden?

Hoe het opleidingstraject op de werf er uiteindelijk zal uitzien, hangt af van de mogelijkheden ter plaatse en de noden van het geselecteerde bouwbedrijf. Afhankelijk van het project kan er samengewerkt worden met scholen of met werkzoekenden – soms zelfs met allebei en soms kunnen ook de eigen werknemers deelnemen aan de opleiding om zich (verder) te specialiseren.

 

Wie leidt op?

Toegegeven, een aannemer is niet noodzakelijk een opleider. Maar dat hoeft – ondanks zijn engagement om opleiding te voorzien op de werf – ook niet. Talentenwerf neemt steeds de rol van tijdelijk opleidingscentrum op zich. Ons projectteam tekent het leertraject uit op basis van de precieze werkzaamheden op de werf. Tegelijk betrekt Talentenwerf ook het bouwbedrijf zelf nauw bij de opleiding op de werf. Want daar zit immers de knowhow. Door het bedrijf te betrekken bij de selectie en de opleiding van de kandidaten, zal het achteraf ook meer geneigd zijn hen aan te werven.

 

Win-win-win
Leren op de werf opnemen in de aanbesteding? Het heeft alleen maar voordelen – voor alle partijen: de (bouw)competenties van werkzoekenden en/of schoolgaande jongeren worden versterkt, de deelnemers verhogen hun kans op werk aanzienlijk, de betrokken bouwbedrijven kunnen specifiek opgeleide kandidaten aanwerven en de bouwheer geeft zijn project een maatschappelijke meerwaarde. Altijd mooi meegenomen, dus.

 

Onderstaand filmpje op ons Youtube-kanaal is een verslag van de persconferentie over deze zéér belangrijke stap naar het nieuwe concept van de stelpost voor opleidingskosten.