Ik zoek personeel Ik zoek een opleiding Ik organiseer werkplekleren
Kandidaten Opleiden

Twee 'jaargangen' betonmixerchauffeurs

De tweede opleiding tot betonmixerchauffeur voor werkzoekenden is een feit. Aan het tweede project werken nog enkele extra bouwbedrijven mee, met name Kerkstoel Beton en Gebroeders De Rycke. Voor deze bedrijven hebben we kandidaten uit de regio gezocht en geselecteerd. Deze editie stroomden tien werkzoekenden met rijbewijs CE uit als volledig geattesteerde en getrainde betonmixerchauffeur.

Na de eerste editie waren dat zeven cursisten. Beide groepen zijn in slechts vijf weken opgeleid, getraind en geattesteerd als  betonmixerchauffeur (BMC) mét vakbekwaamheid, medische keuring en VCA. Voor de allereerste keer kregen werkzoekenden – met rijbewijs CE –  toegang tot dit bouwvak. Voordien was een BMC-attest enkel weggelegd voor bouwvakarbeiders en zelfstandigen.

Sectorale behoefte
Het pilootproject kwam tot stand dankzij een nauwe samenwerking tussen Talentenwerf, Fedbeton (de Federatie voor stortklaar beton) en drie betoncentrales met vestigingen in de Provincie Antwerpen: Transportbeton De Beuckelaer, Inter-Beton en Bouwmaterialen Van Pelt. De zeven geslaagde cursisten gingen een voor een in dienst bij hun leerbedrijf, waar ze stage liepen.

Talentenwerf had voordien signalen ontvangen dat veel sectorbedrijven uitkijken naar extra BMC’s. Zij beleveren bouwwerven met stortklaar beton dat ze ophalen in de centrale en dat beantwoordt aan het BENOR-keurmerk. Dat kwaliteitsmerk garandeert dat de BMC’s volgens de voorschriften leveren. In hun opleiding leren ze onder meer correct omgaan met additieven zoals versnellers en vertragers.

Opleiden op maat
Constructiv en Fedbeton hadden samen reeds de specifieke opleiding tot betonmixerchauffeur ontwikkeld. Maar deze opleiding, die door Fedbeton wordt georganiseerd in verschillende VDAB- en FOREM-opleidingscentra, was enkel toegankelijk voor bouwvakarbeiders (paritair comité 124) en zelfstandige betonmixerchauffeurs. Talentenwerf heeft dit opleidingstraject doorontwikkeld voor werkzoekenden, in samenwerking met de betrokken betoncentrales en Fedbeton.

Omdat BMC’ers dagelijks werken op werven met strenge veiligheidsvoorschriften, is een VCA-veiligheidsopleiding toegevoegd. Ook schriftelijke en mondelinge communicatie – zeer belangrijk voor een betonmixerchauffeur – telt mee. Tijdens hun opleiding konden de cursisten zo nodig nog hun attesten van vakbekwaamheid (code 95) en medische rijgeschiktheid behalen.

De kandidaten met rijbewijs CE werden in overleg met VDAB gerekruteerd in Antwerpen-Schoten, Mechelen en Heist-op-den-Berg. Daar bevinden zich de vestigingen van de deelnemende bouwbedrijven. In die drie regio’s gaf Talentenwerf ook infosessies over de job.
Dankzij onze goede samenwerking met de sector en de bedrijven plus een zeer gerichte rekrutering onder werkzoekenden zorgt Talentenwerf voor de extra personeelsinstroom die ondernemingen nodig kunnen hebben. Zo blijkt opnieuw na twee edities van de opleiding BMC.