Werkplekleren

Vooropleiding maakt kandidaat sneller inzetbaar

Het kost jaren om een stiel in de vingers te krijgen. En toch beweert Talentenwerf dat je op enkele weken de geknipte werkkracht kunt klaarstomen via werkplekleren. Is dat dan te veel beloofd? Toch niet: het geheim schuilt in een weldoordachte bouwopleiding, met voldoende focus op een straffe vooropleiding.

“Tijdens het werkplekleren ervaren de kandidaten de daadwerkelijke job en schaven ze de noodzakelijke vaardigheden verder bij. Maar we droppen ze natuurlijk niet zomaar op de werf om de job daar – from scratch – te leren. Gaat ook niet: daar nog basistechnieken aanleren? Dat vraagt te veel tijd. Door onkunde producten verkeerd mengen? Dat kost te veel geld. De kandidaten moeten dus vooraf de nodige kennis en kunde meekrijgen”, verduidelijkt Wim Van Loon van Talentenwerf.

Van praktische voorkennis tot klantvriendelijkheid
“Onlangs gaven we enkele kandidaat-epoxygieters een grondige vooropleiding, om daarna de kneepjes van het vak te leren op de werven van ABBI Industrie, specialist in kunstharstechnieken. Daarvoor schakelden we een VDAB-opleider uit Hamme in: hij leidt al jaren vloerders op en werkte vroeger zelf bij enkele epoxygieters. Hij stak een vijfdaagse praktische opleiding in elkaar. Daaraan koppelden we nog een dag ‘omgaan met elektrisch handgereedschap’ en een opleiding ‘grondstoffen’, gegeven door leveranciers van ABBI Industrie. Tijdens de vooropleiding trokken we ook tijd uit voor een VCA veiligheidsopleiding van drie dagen en werd er een dagje dieper ingegaan op klantvriendelijkheid – niet onbelangrijk, want je bent het visitekaartje van het bedrijf.”

Afgestemd op bedrijf en kandidaten
“Een vooropleiding in elkaar steken is altijd wat puzzelen: je kunt ze zo breed maken als je wilt, maar het moet ook boeiend en haalbaar blijven voor de kandidaten. Gelukkig kunnen we op onze ervaring terugvallen: we weten hoe de meeste bouwberoepen eruit zien en welke skills ervoor nodig zijn. Dat vullen we aan met de wensen en noden van het bedrijf dat de kandidaten wil inschakelen en met de input van opleidingspartners. We stemmen de vooropleiding ook op de geselecteerde kandidaten af: via een infosessie en kennismakingsgesprek, een eerste werfbezoek, en een praktische proef om de handvaardigheid te testen zien we welk vlees we in de kuip hebben en waarop we kunnen voortbouwen.”

Kandidaten mét bagage
“Al die stappen – van infogesprek tot vooropleiding – zorgen ervoor dat het uiteindelijke werkplekleren zo vlot en gebald mogelijk verloopt. We brengen op een korte tijd zoveel mogelijk vaardigheden en kennis over. Met succes. Bij ABBI Industrie ging bijvoorbeeld één van de vier kandidaten aan de slag, en kregen twee anderen een job bij een andere firma uit de sector. Ook dat bewijst de meerwaarde van de vooropleiding: bouwbedrijven krijgen sollicitanten met veel bagage over de vloer en die laten ze niet graag meer gaan.”