Matching kandidaat – bedrijf Werkplekleren

Van industrieel schilder tot geschoolde grondwerker

In een ideale wereld zijn vacatures en werkzoekenden naadloos op elkaar afgestemd. Maar in realiteit is dat vaak niet het geval. Dan heb je een industrieel schilder die werk zoekt, en een gespecialiseerd bedrijf dat een grondwerker zoekt. Gelukkig kan Talentenwerf dan toch voor een match zorgen.

Bij Conduttera NV uit Wommelgem zijn ze gespecialiseerd in het plaatsen, onderhouden en herstellen van ondergrondse leidingen. Voor die klussen vertrouwen ze op ervaren grondwerkers. Maar die zijn niet dik gezaaid. Daarom werkte het bedrijf in 2012 mee aan de opleiding Grondwerken die Talentenwerf organiseerde. Tijdens dat trainingstraject botsten ze op industrieel schilder, David De Kinder.

Oorspronkelijk studeerde ik af als kok, maar ik wist al snel dat de horeca eigenlijk niets voor mij was – te hard werken en te weinig verdienen. Daarom volgde ik nog een opleiding tot industrieel schilder. In die sector ging ik ook een aantal jaar met afwisselend succes aan de slag. In 2011 nam ik ontslag bij mijn toenmalige werkgever en raakte ik maar moeilijk opnieuw aan het werk. Na zeven maanden besloot ik het over een andere boeg te gooien: ik sprong binnen bij Talentenwerf … eigenlijk op zoek naar een job als industrieel schilder, maar zij stelden me een opleiding Grondwerken voor.”

Vooropleiding met typische vaardigheden
“De opleiding Grondwerken bestond uit elf onderdelen. Er kwamen typische vaardigheden in aan bod, zoals ‘werken in de nabijheid van leidingen’, ‘planlezen in functie van grondwerken’ en ‘het handmatig graven van sleuven’. Maar ook algemene trainingen, zoals ‘omgaan met klachten’ en ‘het behalen van het VCA-certificaat’ maakten er deel van uit.”

Training op de werf
“En dat was alleen nog maar de vooropleiding”, vervolgt David. “Als je die succesvol had afgerond, volgde een stage. Die werfopleiding kreeg ik bij Conduttera in Wommelgem. Hun ervaren grondwerkers leerden mij er al doende het vak. Dat ging me goed af: ik kreeg al snel iets meer verantwoordelijkheid en slaagde mét onderscheiding.”

Geschoolde grondwerker mét contract
“Mijn goede prestaties leverden me een IBO-contract van vier maanden op. En dus ben ik nu aan de slag tussen de collega’s die ik tijdens mijn opleiding leerde kennen. Dat gaat vlot: ik voel me goed geschoold als grondwerker. En hopelijk volgt er straks een vast contract.”