Werkplekleren

Bouwopleidingen zélf organiseren. En waarom dan wel?

VDAB, Constructiv, … aan bouwopleidingen ontbreekt het niet. Ons voorstel waarbij jullie als bouwbedrijf zélf nieuwe mensen trainen, klinkt dan ook – mogelijk – onlogisch. Want het vraagt niet alleen tijd en geld. Bouwbedrijven zijn ook nog eens in de eerste plaats gespecialiseerd in bouwen, en dus niet in opleiden.
En toch zijn er vijf heel goede redenen waarom je best even wat langer luistert naar onze aanpak:

1. Opleiden is de beste rekrutering
Eigenlijk ben je niet geïnteresseerd in de opleiding van jouw mensen – of ze een diploma of getuigschrift hebben? Dat maakt je eerlijk gezegd niets uit. Je zoekt mensen met vaardigheden. Die kunnen schilderen, lassen, of … Daarom leidt een Talentenwerf-traject niet noodzakelijk tot een diploma. Maar wel tot een ‘bewijs-van-geschiktheid-om-te-werken-in-jouw-bedrijf’. Zo krijg je precies wat je nodig hebt: één of meerdere bouwvakarbeiders die je vlot aan de slag kan zetten in jouw bedrijf.

2. Zelf opgeleide mensen blijven langer
Als je investeert in een opleiding met werkplekleren, neem je meteen al de belangrijkste struikelblokken voor je toekomstige werknemer weg. Je nieuwe krachten wéten immers al op voorhand dat ze in de cultuur van jouw bedrijf passen. En ook dat de job geschikt voor ze is. Ze kennen hun collega’s en hun ploegbazen. En omdat je ze de kans gaf om bij te scholen, voelen ze zich op een bijzondere manier met jouw bedrijf verbonden.

3. U groeit als bedrijf
Zelf trainingen organiseren is ingrijpend voor je bouwbedrijf. Omdat die opleidingen je klassieke manier van werken doorbreken, komen kleine en grote werkpunten veel gemakkelijker aan de oppervlakte. En die kan je dan weer handig oplossen voor ze tot problemen leiden.

4. Opleiden is helemaal niet duur
Je hebt al bijna alles in huis wat je nodig hebt om zelf training te geven: ervaren mensen met kennis van zaken, een werf als interactief leslokaal, werkmateriaal… En de omkadering, de didactische begeleiding en de zoektocht naar kandidaten? Die regelt Talentenwerf gratis voor jou.

5. Als u het niet doet, dan doet niemand het
Let’s face it. De profielen waar je naar zoekt zijn schaars omdat er weinig werk is voor dat soort mensen. En waar weinig werk is, is geen gerichte training. Dat is logisch. Maar het is ook een macro-economische blik op de arbeidsmarkt. En daar heb je helemaal geen boodschap aan. Want voor zover jij weet, is er wél werk voor die mensen. In jouw bedrijf namelijk. Daarom moet je zelf bouwopleidingen voorzien. Want anders doet helemaal niemand het. En dan blijf je met je openstaande vacatures zitten.