Hoe iemand vlot doen starten in de bouwsector?

 

Nieuwe werknemers die starten in de bouwsector? Dat is altijd goed nieuws. Maar het geeft je ook heel wat kopzorgen. Hoe ga je die nieuwe krachten bijvoorbeeld begeleiden? Volgende tips helpen jouw beginner om zich sneller in z’n element te voelen. Dat versterkt trouwens z’n leervermogen.

Het menselijke en het sociale eerst

Werken doe je met mensen, zeker in de bouwsector. Geef dat menselijke aspect dus ook alle kansen wanneer nieuwe bouwvakkers beginnen in je bouwbedrijf. Zorg dat ze zich snel thuis voelen. Stel ze meteen op hun gemak.  Leg zo ook snel de belangrijkste regels en gewoontes uit, om mogelijke misverstanden te voorkomen. Geef ze van in het begin voldoende kansen om hun kersverse collega’s te ontmoeten. Want het zijn die anciens die de nieuwe krachten straks opvangen en begeleiden.

Het klinkt misschien evident, maar al te vaak wordt zelfs de meest simpele tip vergeten. Nochtans zorg je er maar beter voor – of je nu werkgever bent of een ervaren collega – dat de nieuwe kracht niet wordt overmand door stress. Want voelt hij zich thuis, dan leert én rendeert hij sneller.

 

Buddy als steun en leermeester

Wie worstelt met vragen, weet maar beter aan wie die te richten. Zorg daarom voor één aanspreekpunt voor alle vragen in je bedrijf. En dan bedoelen we niet de pagina met FAQ’s op de website van je bedrijf. Neen, dan hebben we het over een buddy, peter of mentor – hoe je het ook noemen wil. Iemand, kortom, die zorgt voor ‘een minder theoretische overdracht van de bedrijfscultuur’. Want met zo’n buddy aan z’n zij, pikt de nieuwkomer heel snel op wat de veiligheidsvoorschriften zijn, hoe de middagpauze verloopt en welke klant het belangrijkst is. Tegelijk geeft zo’n peter feedback tijdens de inloopperiode, motiveert hij de nieuwe collega om zich te blijven verbeteren en relativeert hij onnodige twijfels en zorgen. Een grote steun en leermeester in één, dus.

Wie zou je bij het starten in de bouwsector beter aan je zijde hebben dan iemand met het profiel van de ideale mentor?