Verplichte attesten in de bouwsector

 

In de bouwsector wordt dikwijls gewerkt met krachtige machines, loodzware materialen of op uitzonderlijke hoogtes. Hoe goed getraind uw bouwvakarbeiders ook zijn, onfeilbaar zijn ze niet. En al helemaal niet onsterfelijk. Om de veiligheid van de arbeiders zelf, de werf én derden te garanderen, werd het VCA-attest ingevoerd.

 

VCA-attest op de werf

Het VCA-certificaat is een nationaal erkend attest waarmee bedrijven en instellingen aantonen dat ze zich inzetten voor veiligheid op de werkvloer. En ook dat ze – op een groot aantal punten – voldoen aan de huidige gezondheids- en milieu-eisen.

 

Verplicht attest?

Dit attest voor basisveiligheid is volgens onze wetgeving niet verplicht, maar meestal wel een voorwaarde van opdrachtgevers om werkzaamheden voor hen te mogen uitvoeren. Zeker als het gaat om werkzaamheden met verhoogd risico in een gevaarlijke omgeving – zoals constructie- of onderhoudswerken op bouwterreinen of bij installaties. Loopt u dus niet graag een opdracht mis of stuurt u gewoon graag elke dag uw werknemers veilig en wel naar huis? Dan rekruteert u best werknemers met zo’n attest op zak. Of u zorgt dat ze het behalen.

 

Hoe behalen?

De meeste bouwvakarbeiders behaalden het VCA-attest tijdens hun opleiding. Als u rekruteert via een uitzendkantoor, kan een kandidaat zonder attest via hen meestal nog een cursus volgen. Leidt u zelf iemand op met hulp van Talentenwerf, bijvoorbeeld? Dan zorgt Talentenwerf ervoor dat de cursist het certificaat voor basisveiligheid behaalt, vóór hij of zij bij u aan de slag gaat. Zo stuurt u uw werknemers met een gerust hart naar de werf.